pondělí 16. srpna 2010

Agios Stefanos, Korfu

Olivovníkový háj, 25 x 30 cm, olej, plátno na desce



Cesta k opuštěnému hotelu, 25 x 30 cm, olej, plátno na desce

Cesta přímo z hlavní ulice k hotelu, který patřil největšímu majiteli pozemků v Agios Stefanos. Jenže ten začal hrát a chlastat... a majitelem hotelu se stala banka. k Místnímu folkloru zřejmě patří to, že co patří bance je vlastně všech. Tak si to všichni rozeberou. Ve zbytku uspořádají pořádný mejdan. Bance je to asi jedno, asi je to místní pojetí správy aktiv. Zbytek EU zaplatí...



Výhled od kaple, 25 x 30 cm, olej, plátno na desce

Kostel Agios Stefanos, 25 x 30 cm, olej, plátno na desce

Kostel Agios Stefanos na cestě mezi centrem vesnice, tedy centrem..., spíš hlavní křižovatkou a přístavem.

Útes nad pláží, 25 x 30 cm, plej, plátno na desce

Pohled od kostela přes zátoku na dlouhou pláž nad níž jsou malé hotely a tahle namalovaná část už je mimo, opuštěná, skvělé koupání a opalování bez.

Cesta k přístavu, 25 x 30 cm, olej, plátno na desce

Za kostelem se zdvíhá cesta přes malý útes a pak jde dolů k malému přístavu za vlnolamem.


Kaple nad Agios Stefanos, 25 x 30 cm, olej, plátno na desce

Malá kaple na vrcholu nejvyšší hory nad Agios Stefanos, v pozadí s dlouhou nádhernou pláží.


Poprvé jsem vyrazil s malováním na letní dovolenou do Řecka! V hrůze jsem zabalil malování do kufru a byl jsem zvědavý, zda to projde na letišti. Hororové letištní historky malířů v USA přečtené na netu mě děsily... Naštětstí letiště Praha a letiště Kerkyra jsou zjevně rozumné a péči o bezpečnost soustřeďují tam, kde to je potřeba. Dokonce na zpáteční cestě při kontrole zavazadla řecká inspektorka zarazila můj kufr v rentgenu a něco vysvětlovala kolegyni... Snažil jsem se jí vysvětlit, že tam vidí barvy v tubách, na což ona opáčila, že jí je to jasné a že kolegyni říká, že jsem malíř a takhle vypadají na rentgenu olejové barvy a štětce...
Hotýlek byl perfektní, koupání skvělé, společnost ideální (taneční soubor mojí ženy) a malovat se dalo ráno, jinak bylo příliš horko. Takže když soubor začínal tréning, já jsem vyrážel do plenéru a v jedenáct už jsme byli všichni na pláži nebo u bazénu. Ideální dovolená! A letovisko? Poloprázdné: závislé na turistech z GB a letos jich v rámci krize nepřijelo 70%.

Něco ještě z června

Z Průhonického parku, 30 x 40 cm, olej na plátně

Krátký plenér v Průhonicích s Markétou. Brzké dopoledne, jasné ostré sluníčko, ale protože v noci pršelo, tak byl v parku takový zlatý opar rozpouštějící to ostré světlo. Jinak důležité praktické zjištění: u parku v Průhonicích jde zaparkovat jenom na placených parkovištích. Naštěstí jsme motiv našli brzy, protože jsme oba měli francouské stojany, takže jsme je nemuseli vláčet moc dlouho.